logo

Xilit, nyírfacukor

Új! Akció!

Újfajta xilit érkezett, kedvező áron: Magbirodalom Xilit.
1 kg: 1699 Ft, 20 kg: 33000 Ft!

Xilitcimke Sajátmárkás finn xilit, nyírfacukor:

Mi a xilit, nyírfacukor?

A xilit (xylitol, nyírfacukor, termékként még: xukor, xilovit néven, nyírfaédes) édesítőszer, kémiai képlete C5-H12-O5. Felfedezhető a zöldségekben, gyümölcsökben és az emberi testben is. Nagyobb mennyiségben az ipar számára egyrészt a nyírfa rostjaiban található xilánból állítják elő innen ered a nyírfacukor kifejezés, másrészt kukoricacsutkából. A xilit szénhidráttartalma 75%-kal, kalóriatartalma pedig 40%-kal alacsonyabb a cukorénál, valamint a vércukorszintet sem emeli meg. Amennyiben az eredetileg cukorral készült ételek xilittel készülnek, úgy az segíthet megőrizni a megfelelő vércukorszintet, emellett megelőzhető vele az elhízás. Lassú felszívódásának és átalakulásának köszönhetően fokozza a jóllakottság érzését, ennek következtében használatával megelőzhető a túlevés. A cukorénál alacsonyabb kalóriatartalma miatt képes hozzájárulni a hatékony fogyáshoz. Lúgosító hatásának köszönhetően a xilit candida diéta során is bátran fogyasztható. A finn Turku Egyetem kutatásai szerint a szájban lévő baktériumok nem tudják bontani, ezért a xilit használatával:
  • csökken a lepedékképzodés,
  • mérséklődik a fogszuvasodás,
  • ásványi anyagok épülnek be a fogzománcba,
  • és mérséklődik a szájszag.
További fontos megfigyelés, hogy a felső légúti megbetegedések esetén is segíthet a xilit, mert nem engedi, hogy a torok illetve az orr nyálkahártyáján megtapadjanak a kórokozók.

Mellékhatások

  • Mivel a cukor-alkoholok nem tökéletesen bomlanak a szervezetben, hasmenést okozhat (a gyakrolatban általában akkor, ha valaki túl sokat fogyaszt belőle),
  • állatkísérletek alapján májkárosító hatás valószínusíthető (nem javasolják pl. kutyáknak),
  • nagy mennyiségben hipoglikémiát (túl alacsony vércukorszint) okozhat.

(Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Xilit)

Xilitek, nyírfacukor Magyarországon - egy kis összehasonlítás

Először is, miért van ennyi terméknév? Mert egy cég levédette a nyírfacukor nevet (és nagy marketinget csinált a xilitnek), így senki más nem használhatja ezt a nevet legálisan. Azaz jött helyette: xilit, xukor, xilovit, nyírfaédes stb.

Ma itthon nagyon sok xilit / nyírfacukor készítménnyel találkozhatunk. Alapvetően 2 helyről származnak: a finnországi Danisco cégtől (alapanyag Ausztriából jön) vagy Kínából.
A kínaiak kukoricacsutkából készülnek, a finneknek nyírfából és bükkfából készülő verziója: http://www.xivia.info/ .
Az Éden xilit finnországi származású.